Comuna se află în centrul județului, pe malul drept al Argeșului, în zona izvoarelor Neajlovului, în vecinătatea sudică a municipiului Pitești. Prin comună trece șoseaua națională DN65B, un drum secundar care face pe teritoriul comunei legătura între autostrada A1 și șoseaua națională DN65, care leagă Piteștiul de Slatina. În satul Geamăna, DN65B are o intersecție denivelată cu șoseaua județeană DJ659 (unul dintre cele două drumuri care o leagă de Pitești, acesta terminându-se acolo în DN65), care duce spre sud la Suseni, Rociu, Negrași, Mozăceni, Slobozia, Ștefan cel Mare, mai departe în județul Dâmbovița la Șelaru.

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Bradu se ridică la 7.130 de locuitori, în creștere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 5.140 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (94,26%), cu o minoritate de romi (1,23%). Pentru 4,38% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (94,98%). Pentru 4,35% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.

Comuna Bradu este administrată de un primar și un consiliu local compus din 15 consilieri. Primarul, Dănuț-Trandafir Stroe, de la Partidul Social Democrat, a fost ales în . Începând cu alegerile locale din 2016, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:

  Partid Consilieri Componența Consiliului
  Partidul Social Democrat 7              
  Partidul pentru Argeș și Muscel 6              
  Partidul Național Liberal 1              
  Uniunea Națională pentru Progresul României 1              

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna purta denumirea de Bradu-Geamăna, făcea parte din plasa Pitești a județului Argeș și era formată din satele Bradu, Geamăna și Vătășești, având în total 1273 de locuitori. Funcționau în comună trei biserici și o școală primară rurală.[7] Anuarul Socec din 1925 o consemnează sub denumirea de Bradurile în plasa Bascov a aceluiași județ, având 2402 locuitori în satele Bradu de Jos și Bradu de Sus.

 

În 1950, a fost transferată orașului regional Pitești, reședința regiunii Argeș. În 1968, în urma unei reorganizări administrative, a devenit comună suburbană a municipiului Pitești, tot atunci satele Bradu de Jos și Bradu de Sus fiind comasate și formând satul Bradu.[9][10] În 1989, s-a renunțat la conceptul de comună suburbană, comuna fiind subordonată direct județului Argeș.